Българско знаме на сцената на наградите „Оскар“

Димитър Маринов стана първият българин, стъпил на сцената по време на церемонията

Филмът на Питър Фарели "Зелената книга" получи наградата за за най-добър игрален филм на 91-та церемония по връчване на наградите "Оскар".

Заедно с режисьора Фарели и продуцентите на сцената се качиха и актьорите, участващи във филма, сред които е и Димитър Маринов. Така той стана първият българин, стъпил на сцената по време на церемонията.

Димитър Маринов бе сложил в джоба на сакото си малък български флаг, който попадна в кадрите, които световните агенции разпространиха.

Във филма Маринов играе ролята на съветския виолончелист Олег. 52-годишният актьор свири на цигулка от дете и за втория кастинг за филма е имал само пет дни, за да репетира с виолончело.

Зелената книга" бе номиниран в пет категории. Освен наградата за най-добър игрален филм той получи "Оскар" и за най-добър оригинален сценарий (т.е. написан специално за филма, а не адаптиран), а Махершала Али получи статуетката най-добра поддържаща мъжка роля.

Сюжетът на филма е за чернокож пианист (Махершала Али), който през 1960-те години концертира из американския юг, а шофьорът му е бял мъж (Виго Мортенсен).