10-те най-добри роли на Франсис Макдорманд

Тази жена ще спечели "Оскар" за най-добра актриса!
Снимка: Fox Searchlight

Франсис Макдорманд безспорно е една от най-добрите актриси в киното за последните десетилетия. Рядкост е филм с актрисата, в който да прави слаба роля, което отчасти напомня кариерата на Мерил Стрийп.

Макдорманд досега е номинирана 5 пъти за "Оскар", като печели златната статуетка за най-добра актриса с "Фарго" през 1997 г. Роля на амбицирана полицайка в черната комедия на братя Коен, която остава емблематична за кариерата й.

Снимка: Getty Images

Последното изпълнение на Макдорманд в драмата "Три билборда извън града" обаче е директна заявка за нов "Оскар" в същата категория за 60-годишната актриса. Признанието й за ролята на Милдред в лентата на режисьора Мартин Макдона вече дойде на 7 януари 2018 г., отнасяйки награда "Златен глобус" за най-добра актриса в драматичен филм.

Стискаме палци на Франсис Макдорманд (и останалите номинирани актриси в категорията, разбира се) като сме почти сигурни, че тази жена ще разпише отново името си със златни букви в историята на най-престижните кино награди. "Три билборда извън" също, както направи "Фарго".

Снимка: Fox Searchlight

До церемонията по връчване на Оскарите остава близо месец, така че нека се подготвим за голямата нощ с най-добрите роли (досега) в кариерата на Макдорманд. Колко от тях сте гледали?

10. "Един ден от живота на г-ца Петигрю" / Miss Pettigrew (2008)

9. "Таен план" / Hidden Agenda (1990)

8. "Просто кръв"  / Blood Simple

7. "Изгори след прочитане" / Burn After Reading (2008)

6. "Да отгледаш Аризона" / Raising Arizona (1987) 

5. "Северна страна" / North Country (2005)

4. "Мисисипи в пламъци" / Mississippi Burning (1988)

3. "Почти известни" / Almost Famous (2001) 

2. "Три билборда извън града" / Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

1. "Фарго" / Fargo (1996)

Връчването на наградите "Оскар" ще бъде излъчено пряко на 4 март, единствено по bTV Cinema. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group ще покаже 60 заглавия с награда или номинация за най-престижното кино отличие.