12 любопитни факта за „Хищникът“ с Арнолд Шварценегер

Филмът се нарежда на второ място по приходи от първия си уикенд в кината за 1987 г.

От 16 до 21 май bTV Action ще излъчи шест от най-силните филми с участието на Арнолд Шварценегер. Арни маратонът започва тази вечер в 22:00 ч. с „Хищникът“.

Екип командоси, предвождани от майор Дъч Шафер (Шварценегер), е изпратен на спасителна мисия в Южноамериканската джунгла. Поводът – откриването на оцелели от разбил се хеликоптер. Скоро се оказва, че „спасителната” мисия всъщност има съвсем друга цел, но измамата бързо минава на заден план. Оказва се, че в джунглата се крие нещо много по-страшно от обичайните заплахи. 

Тук подбрахме 12 любопитни факта за филма.

„Хищникът“ (1987) има една номинация за „Оскар” – за визуални ефекти.

Филмът се нарежда на второ място по приходи от първия си уикенд в кината за 1987 г. Рекордьор през въпросната година е „Ченгето от Бевърли Хилс 2” с Еди Мърфи.

Арнолд Шварценегер отслабва с 12 килограма, за да бъде във форма за ролята.

Жан-Клод ван Дам е бил първият избор за ролята на Хищника, но отпада от снимките, тъй като е с 10-15 см по-нисък от Шварценегер и неговия екип от яки командоси. Ролята получава Кевин Питър Хол, който е с великански ръст от 218 см.

Дебютантът в киното Джеси Вентура е бил много щастлив да научи от стилистите на филма, че ръцете му са с един инч (2,54 см) по-големи от тези на Шварценегер. Той предлага на Арни да се хванат на бас за бутилка шампанско кой има по-яки ръце. Джеси губи облога, защото самият Шварценегер е накарал гардеробиерите да го излъжат относно големината на ръцете.

Част от снимките на филма са правени няколко дни преди сватбата на Шварценегер с Мария Шрайвър. Булката не е много щастлива от това съвпадение, тъй като актьорът е бил концентриран повече върху работата.

Хищника е озвучен от Питър Кълън, който дава гласа си също на Кинг Конг (1976) и Оптимус Прайм в „Трансформърс”.

От съображения за сигурност на Шварценегер не е разрешено да пали цигарата си в хеликоптера. „Огънчето” е добавено при постпродукцията.

„В” камерата е била с дефектна лента и затова някои кадри са с по-зърнесто изображение.

Застрахователната компания отказва да застрахова екипа на филма, докато към актьора Сони Лендъм (Били) не бъде прикрепен бодигард. Сони е известен със своята избухливост и склонност към саморазправа.

Голяма част от екипа получава диария по време на снимките в Мексико, тъй като водата в хотела не е била достатъчно чиста. Мястото на снимките днес е туристическа атракция.

По време на снимките не е унищожено нито едно дърво. Сцените с експлозиите са заснети в места, където две години по-рано е имало пожар.