"120 удара в минута" е фаворит за френските Оскари

Филмът на Робен Кампийо получи 13 номинации за наградите "Сезар"
Снимка: 120 удара в минута/BPM

Носител на Голямата награда на кинофестивала в Кан 2017 и номиниран за "Оскар" в категорията за най-добър чуждоезичен филм, "120 удара в минута" (BPM) сега е и фаворит за френските филмови награди "Сезар".

Филмът за голямата СПИН епидемията в Париж през 90-те години на миналия век получи най-много номинации - 13, колкото има и лентата "Ще се видим там горе" (Au revoir là-haut) по роман за Първата световна война.

Робен Кампийо получи номинация за най-добър режисьор за "120 удара в минута", като в категорията ще се състезава с Албер Дюпонтел, режисьор на "Ще се видим там горе".

"120 удара в минута" е номиниран за "Сезар" също в категориите за костюми, сценография, най-добър оригинален сценарий, най-добра оригинална музика, звук, монтаж, операторско майсторство, най-добра актриса в поддържаща роля, най-добър актьор в поддържаща роля и най-добър новооткрит актьор.

Снимка: 120 удара в минута/BPM

Сред световноизвестните имена Жулиет Бинош добавя нова Сезар номинация за най-добра актриса с "Un Beau Soleil Intérieur", а режисьорът  and director Мишел Азанависиюс с "Le Redoutable". 

В категорията за най-добър чуждестранен филм изпъкват имената на "Дюнкер" (Кристофър Нолан), "La La Land" (Деймиън Шазел) и "Нелюбов" (Андрей Звягинцев).

43-ата церемония по връчването на наградите "Сезар", известни като френските Оскари, ще се състои на 2 март в Париж.

Връчването на наградите "Оскар" ще бъде излъчено пряко на 4 март, единствено по bTV Cinema. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group ще покаже 60 заглавия с награда или номинация за най-престижното кино отличие.