15 любопитни факта за „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп”

Филмът ще бъде излъчен в петък, 28 април, от 21:00 по bTV Cinema. Повторението е в събота от 15:45 ч.

Премиерата на четвъртия филм от поредицата е през май 2008-а. Почти 20 години след „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход” (1989).

С бюджет от 185 милиона долара това е най-скъпият филм, режисиран от Спилбърг.

Харисън Форд е в толкова добра форма, че носи същия размер дрехи, както при снимките на „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”. Той изпълнява сам голяма част от каскадите, като за това принос имат и подобрените системи за сигурност.

Стивън Спилбърг умишлено не заснема филма в дигитален формат. Идеята е да не си личат толкова ярко 19-те години разлика с предишния филм.

Действието на филма се развива през 1957 г. Ролите на съветските войници се изпълняват от руски актьори, за да бъдат с автентичен акцент.

Това е първият филм за Индиана Джоунс без актьора Пат Роуч, който умира през 2004 г. Ако не се сещате кой е той, натиснете тук и веднага ще го разпознаете.

Момичето, което удря Шая Лабьоф по време на вечеря, е дъщерята на Спилбърг – Саша.

Героят на Шая Лабьоф носи фамилията Уилямс в знак на признание към композитора Джон Уилямс.

Шая Лабьоф подписва договор за участие във филма, без да чете сценария, защото името на Спилбърг е достатъчна гаранция за качество. Британският актьор Джон Хърт (в ролята на професор Оксли) обаче не мисли по този начин и иска да прочете историята. Това налага куриер да пътува от Лос Анджелис за Лондон. Той връчва секретния документ на актьора в три следобед и си го взима в 20:00 часа, за да се върне с него в САЩ. Между другото, Джон Хърт почина на 25 януари 2017 г. на 77-годишна възраст.

Това е единственият филм от поредицата, в който Индиана Джоунс не стреля с някакво оръжие.

Първият филм за Индиана Джоунс, който няма нито една номинация за „Оскар”.

Джипът „амфибия”, използван от Индиана Джоунс, е всъщност руският ГАЗ-46.

Първият филм от поредицата, в който Индиана Джоунс не посещава някоя азиатска държава.

Американската версия на трейлъра на филма е редактирана така, че да не се виждат оръжия. В трейлъра за останалия свят пък е премахнат американския флаг.

Премиерата на петия филм за Индиана Джоунс е насрочена за 10 юли 2020 г.