5-те топ филма на Пол Томас Андерсън

Ще спечели ли първия си "Оскар" в кариерата с "Призрачна нишка"?
Пол Томас Андерсън
Снимка: Getty Images

За феновете на киното режисьорът, сценарист и продуцент Пол Томас Андерсън няма никаква нужда от представяне, разписал вече името си с 8 номинации за награда "Оскар" в категориите за най-добър оригинален сценарий, най-добър адаптиран сценарий, най-добър режисьор и най-добър филм.

Включително заради последния му шедьовър "Призрачна нишка", номиниран за награда "Оскар" за най-добър филм, както и самият Пол Томас Андерсън за най-добър режисьор.

За ролята си в "Призрачна нишка" актьорът Даниъл Дей-Люис получи поредна "Оскар" номинация за най-добър актьор в кариерата си, Лесли Манвил спечели номинация за най-добра актриса в поддържаща роля, Джони Грийнуд от "Radiohead" за най-добра оригинална музика към филма, който е номиниран и за костюми. Така "Оскар" номинациите за "Призрачна нишка" стават общо шест на брой.

Стискаме палци на един от най-талантливите режисьори за последните десетилетия, като му пожелаваме да грабне златната статуетка за първи път в кариерата си. Нека си припомним успешния път на Пол Томас Андерсън до 90-ата церемония по връчване на най-престижните кино награди "Оскар":

1998 - "Буги нощи" - номинация за "Оскар" за най-добър оригинален сценарий

2000 - "Магнолия" - номинация за "Оскар" за най-добър оригинален сценарий

2008 - "Ще се лее кръв" - номинация за "Оскар" за най-добър режисьор

2008 - "Ще се лее кръв" - номинация за "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий

2008 - "Ще се лее кръв" - номинация за "Оскар" за най-добър филм

2015 - "Вроден порок" – номинация за "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий

2018 - "Призрачна нишка" - номинация за "Оскар" за най-добър режисьор

2018 - "Призрачна нишка" - номинация за "Оскар" за най-добър филм

В категорията за най-добър режисьор Пол Томас Андерсън обаче среща тежката конкуренция на Кристофър Нолан, Джордан Пийл, Грета Гъруиг и Гийермо дел Торо.

А "Призрачна нишка" се изправя срещу филмите на гореспоменатите режисьори ("Дюнкерк", "Бягай!", "Лейди Бърд" и "Формата на водата"), плюс "Три билборда извън града", "Назови ме с твоето име", "Вестник на властта" и "Най-мрачният час" в категорията за най-добър филм. Очертава се вълнуваща нощ, нали? Нямаме търпение!

Връчването на наградите "Оскар" ще бъде излъчено пряко на 4 март, единствено по bTV Cinema. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group ще покаже 60 заглавия с награда или номинация за най-престижното кино отличие.