Академията връчи наградите си за технически постижения

Медиите не обръщат голямо внимание на церемонията, но без тези технологии киното нямаше да е това, което е

На церемония в хотел Beverly Wilshire Американската академия за киноизкуство връчи своите награди за технически постижения. Това не са „Оскар"-и, а „сертификати” и „плакети”, които обаче също са много престижни в своя бранш.

Един от наградените е Майкъл Кислинг, разработил Image Shaker – оптична система, която имитира клатенето на камерата при заснемането на екшън сцени. Системата е създадена преди 20 години и се използва успешно до днес.

Награда получиха и четиримата създатели на Aircover Inflatables Airwall – надуваеми стени, които се изграждат много лесно около снимачната площадка и могат да достигнат дължина стотици метри. Те се използват при снимането с т.нар. син или зелен екран. По време на постпродукция стената се замества с компютърно генериран фон.

Плакет получиха Брайън Маклийн и Мартин Манюе, които са пионери в създаването на анимация чрез популярната технология stop-motion.

Пълен списък на наградите, които бяха връчени от актьорите Оливия Мун и Джейсън Сигъл, можете да откриете в официалния сайт на Академията.