Българската звезда в Холивуд Димитър Маринов ще представи "Зелената книга" на София Филм Фест

Филмът е номиниран в 5 категории за "Оскар", отличен с 3 награди "Златен глобус", награда БАФТА за ролята на Махершала Али и Наградата на публиката в Торонто
Снимка: Getty Images

В очакване на апотеоза в сезона на наградите и с особено удоволствие екипът на София Филм Фест ще посрещне на родна земя Димитър Маринов - българският актьор, който получи признание от продуцента Стивън Спилбърг, режисьора Питър Фарели и безусловната звезда в "Зелената книга" – актьорът Виго Мортенсен. Филмът е едно от най-забележителните постижения на 2018 г. – след премиерата и наградата на публиката в Торонто има в актива си над 40 награди и повече от 80 номинации, включително и в пет категории на наградите "Оскар".

"Зелената книга" е "вдъхновен от истинско приятелство" и връща зрителите в началото на 60-те години на миналия век, когато трио музиканти и доста отракан, цапнат в устата шофьор-бодигард обикалят "дълбокия Юг" на Съединените щати в опит да променят трупаните с векове предразсъдъци към хората с цвят на кожата, различен от белия.

Начело на триото е виртуозният пианист Дон Шърли, а "Зелената книга" е специален сборник с хотели и места за хранене и забавление, които са безопасни за афроамериканци. По време на това турне пред очите на зрителите се ражда една сърдечна дружба между Дон (удивително превъплъщение на Махершала Али) и шофьора му Тони (прекрасен Виго Мортенсен), която продължава в реалния живот за прототипите на главните герои до 2013 г., когато Дон и Тони си отиват от този свят в рамките на няколко месеца.

Снимка: Getty Images

"Научих от Питър Фарели, че цял живот е мечтал да режисира драмаИ когато този сценарий се появява пред него, първото нещо, което вижда, е надеждата. Надеждата с подадените ръце, как това се случва още по времето на най-тежките репресии над афроамериканците в САЩ през 60-те години – именно това грабва неговото внимание, силата на надеждата и възможността на едно истинско приятелство, което се ражда между два абсолютно противоположни характера…", споделя българският актьор Димитър Маринов, който изпълнява ролята на руския виолончелист Олег в "Зелената книга".

"Уникално е усещането, наистина - и гордостта, че си свършил добре работата си и тази работа е оценена… Стъпвайки на червения килим в Холивуд с такъв филм искам да заявя на всички свои колеги и приятели, че светът на изкуството е за всички и има място за всички. Ако си достоен, можеш и искаш – пробвай! Няма нищо страшно. Поне 70% зависи от теб!", допълва Маринов.

Димитър Маринов изпълнява и една от важните роли в игралния дебют на българския режисьор Лъчезар Аврамов "Снимка с Юки". Той се превъплъщава майсторски в следователя майор Антонов, който е изключително различен като персонаж от актьора.

"Това е човек, който има сърце, душа и разум, и въпреки закостенелостта си може да бъде променен – той може да направи онова, което моралът в даден момент изисква от него. Най-много ме впечатли в ролята способността на моя герой, въпреки традициите в службата, да погледне от другата страна, зад ъгъла, и да види един друг свят. А след това и да вземе важно решение, което да спаси младите хора – затова най-вече приех тази роля", коментира Маринов.

Снимка: Getty Images

"Със сигурност мога да кажа, че българската публика е значително по-критична и образована от американската. Образованието и интелекта на българите са много по-високи от по-голямата част на хората в Съединение щати – това не е тайна. Очаквам от срещите ми с публиката в София да ми се зададат доста въпроси – и професионални, и персонални, които да са провокиращи – очаквам го, готов съм! С огромно нетърпение очаквам да се срещна със зрителите в България!", споделя вълнението си Маринов.