"Бърдмен" излезе едни гърди напред в надпреварата за "Оскар" (СНИМКИ)

Лентата спечели топ отличието на Гилдията на филмовите актьори в САЩ

"Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" грабна топ отличието на Гилдията на филмовите актьори в САЩ – статуетката за Най-добър актьорски състав.

Наградата се равнява по значимост на наградата за най-добър филм на останалите професионални организации. И докато допреди няколко дни "Юношество" на режисьора Ричард Линклейтър беше смятан за основния фаворит за "Оскар" в наградния сезон, призовете на продуцентската и актьорската гилдии ("Бърдмен" бе и изборът на продуцентите) допринесоха за обрат в оскаровата надпревара.

В категорията за най-добър актьор триумфира Еди Редмейн за ролята си на Стивън Хокинг в биографичната лента "Теорията на всичко". При дамите, очаквано, призът получи Джулиан Мур за "Все още Алис", а Джей Кей Симънс и Патриша Аркет си тръгнаха със статуетките за най-добър актьор и актриса в поддържаща роля (съответно за "Камшичен удар" и "Юношество"), което все повече затвърждава статута им на фаворити за "Оскар".

В телевизионните категории на 21-ите награди на Гилдията на филмовите актьори хитовата продукция "Оранжевото е новото черно" на интернет мрежата Нетфликс спечели две награди - за най-добърактьорски състав в комедия и за най-добра актриса в комедия за Узо Адуба.

За най-добър актьор в комедия беше обявен Уилям Мейси за сериала "Безсрамници".

Наградата за най-добър актьорски състав в драма беше присъдена на поредицата "Имението Даунтън".  Призът за най-добър актьор в драма беше присъден на Кевин Спейси за ролята му в сериала "Къща от карти". С наградата за най-добра актриса в драма беше отличена Вайола Дейвис за "Как да ни се размине за убийство".

Актрисата Деби Рейнолдс беше удостоена с наградата за цялостно творчество на американската Гилдия на филмовите актьори. В професионалния си актив 82-годишната звезда, прочула се с
участието си в хитовия мюзикъл "Аз пея под дъжда", има над 50 филма, две постановки на Бродуей, две телевизионни поредици, изяви като певица. Рейнолдс е известната и с активната си хуманитарна дейност.

Наградите на Гилдията на филмовите актьори са едни от най-престижните киноотличия в САЩ. Членовете на актьорската гилдия съставляват най-голямата група сред имащите право на глас представители на Академията за кинематографично изкуство и наука, която определя носителите на наградите „Оскар”. Тазгодишният избор на актьорите издава тяхното предпочитание към сатирата "Бърдмен", която в началото на наградния сезон се открои като фаворит за "Оскар", но впоследствие отстъпи позицията на "Юношество".

И тази година bTV Cinema ще излъчи на живо церемонията на наградите "Оскар" на 22 февруари!