Грета Гъруиг стана първата жена режисьор с номинация за "Оскар" за последните 8 години

И едва петата жена с номинация за Най-добър режисьор в 90-годишната история на наградите
Снимка: Getty Images

Режисьорката на филма "Лейди Бърд" Грета Гъруиг стана първата жена режисьор с номинация за "Оскар" за последните 8 години и едва петата жена с номинация в категорията в 90-годишната история на най-престижните кино награди.

Снимка: Getty Images

Номинациите на Филмовата академия на САЩ бяха обявени вчера, като Грета Гъруиг се изправя срещу изцяло мъжка конкуренция в категорията за Най-добър режисьор - Кристофър Нолан за "Дюнкерк", Джордан Пийл за "Бягай!", Пол Томас Андерсън за "Призрачна нишка" и Гийермо дел Торо за "Формата на водата", като последният се очертават фаворит на тазгодишните награди с цели 13 номинации.

34-годишната актриса и режисьор се разписа със златни букви в историята на наградите редом до имена в холивудската киноиндустрия като София Копола и Катрин Бигълоу. Именно последната е единствената жена, която някога е печелила "Оскар" за режисура с филма "Войната е опиат" през 2008 г.

Сирша Ронан и Грета Гъруиг
Снимка: Getty Images

Отне цели осем години на Академията да номинира жена за най-добър режисьор, което може би означава, че протестните гласове срещу липсата на разнообразие в номинации през последните няколко години очевидно са били възприети от членовете й.

Грета Гъруиг от сцената на наградите "Златен глобус"
Снимка: Getty Images

Филмът "Лейди Бърд" получи награда "Златен глобус" за най-добър филм за комедия или мюзикъл, така че шансовете му за "Оскар" не са малки.

Връчването на наградите "Оскар" ще бъде излъчено пряко на 4 март, единствено по bTV Cinema. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group ще покаже 60 заглавия с награда или номинация за най-престижното кино отличие.