"Юношество" триумфира на наградите "Златен глобус" (СНИМКИ)

Независимата лента набира скорост в надпреварата за "Оскар"

"Юношество" (Boyhood) триумфира на наградите "Златен глобус" 2015. Независимата лента на Дейвид Линклейтър спечели отличието за най-добра драма, а самият Линклейтър грабна статуетката за най-добър режисьор. Патриша Аркет донесе третия "Златен глобус" за филма, печелейки в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля.

"Юношество" е нискобюджетна независима продукция, която е отнела на създателите си цели 12 години. Зад филма стои студиото "Ай Еф Си Филмс". Ако лентата затвърди традицията от последните години и след триумфа на "Глобусите" спечели и "Оскар" в края на февруари, ще създаде истинска сензация със скромната си продукция.

Друг основен фаворит за "Оскар" – филмът "Бърдмен" (Birdman) на Алехандро Гонсалес Иняриту, който имаше най-много номинации за наградите "Златен глобус", изненадващо спечели само в две категории – за най-добър актьор в комедия или мюзикъл (Майкъл Кийтън) и за най-добър сценарий.

Ексцентричната комедия на Уес Андерсън "Гранд хотел Будапеща" (The Grand Budapest Hotel) отмъкна "Златния глобус", който мнозина предричаха за "Бърдмен", в категорията за най-добър мюзикъл или комедия.

"Селма" и "Игра на кодове" – други два основни претендента за "Оскар", също не успяха да затвърдят позициите си в надпреварата. Драмата "Селма" за Мартин Лутър Кинг, която ще остане в историята на наградите "Златен глобус" с първата режисьорска номинация за жена от афроамерикански произход за Ава Дюверней, спечели само едно отличие - за най-добра песен ("Glory").

Британската биографична лента "Игра на кодове" за математика Алън Тюринг беше напълно пренебрегната при раздаването на наградите "Златен глобус", въпреки популярността на изпълнителя на главната роля Бенедикт Къмбърбач.

В актьорските категории наградите "Златен глобус" Джулиан Мур и Еди Редмейн затвърдиха позициите си на фаворити за "Оскар", триумфирайки в категориите за най-добра актриса в драма и най-добър актьор в драма с ролите си в лентите "Все още Алис" (Still Alice) и "Теорията на всичко" (The Theory of everything).

Наградите "Златен глобус", присъждани от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, бяха раздадени за 72-и път на церемония в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилъс. Водещи на шоуто бяха Тина Фей и Ейми Полър.

Сезонът на кинонаградите продължава! И тази година bTV Cinema ще излъчи на живо церемонията на най-престижните отличия в киното - наградите "Оскар" на 22 февруари!

Пълен списък на лауреатите на наградите "Златен глобус" 2015>>>