"Катастрофалният артист" е комедия за пълна трагедия

Филм за най-лошия холивудски филм, правен някога
Снимка: A24

Чували ли сте за "Стаята" на Томи Уайзоу от 2003-а? Едва ли. Толкова е зле, че е смятан за един от най-лошите холивудски филми, правени някога - пълна трагедия, която минава за комедия единствено заради абсурдния смях, който предизвиква.

Снимка: A24

Което е повод за Джеймс Франско да стъпи върху мемоарите на Грег Сестеро и Том Бисъл в книгата "Катастрофалният артист", за да получи "Оскар" номинация за най-добър адаптиран сценарий, както и награда "Златен глобус" за най-добър актьор, въпреки че остава без номинация от Академията за главна мъжка роля.

Снимка: A24

"Катастрофалният артист", с Джеймс Франско за продуцент и режисьор, е труден за определяне дори като жанр, тъй като американската продукция така преплита комедия, пародия и драма, че събитията около братята Джеймс и Дейв Франко (като Томи Уайзоу и Грег Сестеро) са толкова абсурдни, че всяка следваща секунда става непредвидима.

"Стаята" ни вкарва в мелодраматичен любовен триъгълник без никаква геометрична логика между страните в сюжета - Джони, Лиса и Марк. Толкова катастрофално, че "Стаята" получава титлата "Гражданинът Кейн" на лошите филми от Рос Морин, филмов теоретик в университета "Сейнт Клауд".

Снимка: A24

Джони е успешен банкер, който живее щастливо в комфортна градска къща в Сан Франциско с годеницата си Лиза. Но необяснимо защо, един ден тя дотолкова се отегчава от него, че решава да съблазни най-добрия му приятел Марк, след което нищо вече няма да бъде същото…

Приходите на "Стаята" нямат и 1900 долара при похарчен бюджет от 6 милиона, като до днес никой не знае откъде Уайзоу е намерил крупната сума, за да финансира кино абсурда. За разлика от него обаче "Катастрофалният артист" на Джеймс Франко се прие отлично не само от критиката, но и от публиката с над 20 млн. приходи в боксофиса при 10 млн. бюджет за продукцията.

Снимка: A24

"Триумф за Джеймс Франко" е филмът според критиците на "Los Angelis Times", a "The Guardian" определя "Катастрофалният артист" като бунт. "Абсолютно гениален! Трибют към онези, които мечтаят токова нависоко и се разбиват толкова зрелищно, че всъщност триумфират", определя "New Your Magazine" филма, който е като да гледаш майсторски клас по актьорско майсторство от първия ред.

Снимка: A24

Съвсем накратко, когато амбициозният Грег Стестеро среща мистериозния Томи Уизау именно в клас за актьорско майсторство, двамата решават да поемат за Холивуд, за да превърнат мечтите си реалност. И да направят най-забавния филм на годината - "Катастрофалният артист".