Kottarashky: "Сляпата Вайша" трудно би се случила в родната ни действителност

Интервю с Kottarashky, чиято музика звучи в номинираната за "Оскар" анимация на Теодор Ушев
Снимка: Цветелина Белутова

За музикалните фенове името на Kottarashky няма нужда от представяне - автентичен звук без аналог, който вече стана световноизвестен с номинираната за "Оскар" анимация "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев. Думата има Kottarashky, целите сме в слух!

Канадската анимация "Сляпата Вайша" е от български режисьор, по български разказ от писателя Георги Господинов и с българска музика от Никола Груев aka Kottarashky. Какво пречи подобни успехи да бъдат на 100% български, а се продуцират в чужбина?

Бюджетът на "Сляпата Вайша" е приблизително 50 000 долара. От тази гледна точка може да се каже, че нищо не пречи. Въпросът е, че зад този невероятен успех стоят години труд на един голям творец, който е имал възможността да прави това, което обича и по начина, по който иска, да има финансовата независимост и възможността адекватно да представя изкуството си пред света. Качествата на филма са безспорни, но не трябва да забравяме, че зад него стои утвърдено име в световната анимация с десетки награди зад гърба си – човек, който преди няколко години вече е бил в шортлиста на Оскарите. Струва ми се, че всички тези постижения е трудно да се случат в родната ни действителност. 

Какво те вдъхнови за музиката към "Сляпата Вайша"?

Музиката на "Сляпата Вайша" е създадена в типичния за мен стил – традиционният фолклор, преведен на модерен език, през собствената ми призма, разбира се. Може би тук някъде е и допирната точка с разказа на Георги Господинов, който от своя страна разказва една модерна история във формата на традиционна българска приказка.

С какво те спечели и впечатли историята за Вайша? 

Идеята на разказа е много силна. Невъзможността ни да гледаме с ясен поглед в настоящето, което е един от сериозните проблеми на нашето общество в частност. Кратката и проста форма, с която тази идея е пресъздадена беше едно от нещата, с които този разказ ме грабна още преди години. 

Снимка: Цветелина Белутова

Как оценяваш шансовете на Теодор Ушев да стане първия отличен с "Оскар" българин?

Трудно ми е да преценя, понеже не съм добре запознат с механизмите, по които Американската филмова академия взима финалните решения. Имайки предвид, че филмът на Тео Ушев коренно се различава от другите четири и въпреки това е в тази група, струва ми се, че шансовете са добри. Но за мен самата номинация е огромен успех, точно защото филмът е различен, некомерсиален, с несравнимо по-нисък бюджет и почти изцяло дело на български екип, който със сигурност няма лоби в Академията.

Ще бъдеш ли горд да имаш режисиран от носител на "Оскар" видеоклип ("Демони"), ако Тео Ушев спечели най-престижното кино отличие за късометражен анимационен филм? 

Аз съм горд, че имам видеоклип, режисиран от един от най-големите аниматори в наши дни. Оскарите не са единственото мерило за успеха. И най-вече съм горд, че имам видеоклип, който е същински шедьовър.

Планирате ли още нещо съвместно с режисьора в бъдеще?

Мисля, че не е вече тайна, че следващият филм на Тео Ушев ще е отново по произведение на Георги Господинов и ще е отново с моя музика. Това ще е четвъртият ни съвместен проект. Изключително съм благодарен за възможността да работя с тези хора.

Как ще коментираш номинираните за "Оскар" 2017 в категориите за оригинална филмова музика и песен от филм? Кои са твоите фаворити и защо?

Номинираните песни са твърде далеч от моите музикални интереси. Да кажем, че стискам палци на Стинг, просто защото много го уважавам като музикант, не толкова заради конкретната песен.

Какви са цялостните ти впечатления от номинациите за "Оскар" 2017? Кои са твоите филми фаворити за наградата? 

Не съм отявлен кино маниак и още не съм гледал по-голямата част от номинираните заглавия. При мен тези неща се случват с известно закъснение.

Церемонията по връчването на Оскарите, както всяка година, ще бъде излъчена на 26 февруари пряко по bTV Cinema. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group ще показва заглавия с награда или номинация за най-престижното филмово отличие.