Любопитни факти от историята на „Оскар”-ите – част 2

Дъстин Хофман и президентът на Академията Робърт Рем обявяват кои заглавия са номинирани за „Най-добър филм“ през 2000 г.
Снимка: Getty Images

1969 – Първо излъчване на церемонията извън САЩ и Канада. В наши дни „Оскар“-ите се излъчват на живо в над 200 държави.

1981 – Нов случай на отлагане на церемонията. Този път с едно денонощие заради опита за убийство на президента Роналд Рейгън.

1982 – Наградата за грим става ежегодна.

1986 – Академията учредява стипендия за сценаристи. Конкурсът бързо добива международна известност и в някои години заявките за участие достигат до 1400.

2002 – Първата награда за пълнометражна анимация е спечелена от „Шрек“. За първи път церемонията се провежда в Kodak Theatre, построен със средства на Академията. И до днес „Оскар“-ите се връчват в тази зала, чието име вече е Dolby Theatre.

2003 – Американски военни части нахлуват в Ирак три дни преди церемонията. Шоуто не е отложено, но дефилирането по червения килим е съкратено до минимум. Премахнати са трибуните, на които се разполагат фотографите от цял свят.

2017 – Грешка при обявяването на най-добрия филм за годината (на практика това е финал и кулминация на церемонията) се превръща в най-големия гаф в историята на „Оскар“-ите.

Един от двамата служители на "Прайсуотърхаус Купърс" (PwC), които са единствените хора, знаещи имената на победителите, подава на Уорън Бийти и Фей Дънауей грешен плик. Той подава резервния плик за категорията най-добра актриса, в който пише: Ема Стоун – La La Land. Това предизвиква объркване у актьора Уорън Бийти и докато той се колебае как да постъпи, Фей Дънауей обявява музикалния филм за победител. Малко по-късно става ясно, че наградата е за „Лунна светлина“.

На тази церемония има и друг гаф. Във видеото, с което се почитат починалите през годината кинодейци, е използвана снимка на австралийската продуцентка Джан Чапман, която е жива. 

Връчването на наградите "Оскар" ще бъде излъчено пряко на 4 март 2018 г., единствено по bTV Cinema. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group ще покаже 60 заглавия с награда или номинация за най-престижното кино отличие.  

Снимка: wikimedia