Мюзикълът La La Land получи 14 номинации за наградите "Оскар"

"Сляпата Вайша" на Теодор Ушев е номиниран за късометражен анимационен филм

Мюзикълът La La Land изравни досегашния рекорд на "Титаник" и "Всичко за Ева", като получи 14 номинации за наградите "Оскар", включително за най-добър филм и най-добър режисьор на Деймиън Шазел. Изпълнителите на главните роли Ема Стоун и Райън Гослинг са номинирани за най-добра актриса и най-добър актьор.

Филмът е номиниран също за оригинален сценарий и оригинална музика, сценография, костюми, операторско майсторство, монтаж, звуков мишунг и звукови ефекти. Мюзикълът La La Land получи и две номинации за най-добра оригинална песен – City of Stars и Audition.

С по осем номинации са филмите "Лунна светлина" и "Първи контакт".

В категорията за най-добър филм на годината La La Land ще се състезава с "Лунна светлина", "Първи контакт", "Манчестър до морето", "На всяка цена", "Лъв", "Огради" (Fences), "Скрити числа" и "Възражение по съвест".

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 89-ти път на 26 февруари 2017 г. на церемония в Лос Анджелис.

Мерил Стрийп и Изабел Юпер са сред номинираните в категорията за най-добра актриса. Стрийп е с номинация за ролята си във "Флорънс", а Юпер за изпълнението си във филма "Тя". Останалите претендентки са Ема Стоун за La La Land, Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за "Джаки".

Дензъл Уошингтън е с номинация за най-добър актьор за ролята си във филма "Огради", на който е и режисьор. Останалите претенденти за приза са Кейси Афлек за "Манчестър до морето", Райън Гослинг за La La Land, Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест" и Виго Мортенсен за "Капитан Фантастик".

Махершала Али е номиниран за най-добър актьор в поддържаща роля за участието си в "Лунна светлина", а Джеф Бриджис за изпълнението си в "На всяка цена". Останалите претенденти в категорията са Лукас Хеджис за "Манчестър до морето", Дев Пател за "Лъв" и Майкъл Шанън за "Хищници в мрака".

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Вайола Дейвис за "Огради", Наоми Харис за "Лунна светлина", Никол Кидман за "Лъв", Октавия Спeнсър за "Скрити числа" и Мишел Уилямс за "Манчестър до морето".

За най-добър чуждоезичен филм с номинации са "Моя земя" (Дания), "Човек на име Уве" (Швеция), "Търговският пътник" (Иран), "Тана" (Австралия) и "Тони Ердман" (Германия).

"Сляпата Вайша" на Теодор Ушев, създаден по разказа на Георги Господинов, е номиниран за късометражен анимационен филм.