Най-добрите анимационни филми на 21 век, печелили "Оскар"

Всичките 16, класирани от най-лошата до най-добрата
УОЛ-И / Шрек / Ранго

Филмовата академия на САЩ въвежда категорията за най-добър анимационен филм на наградите "Оскар" през 2001 г., като "Шрек" е първият филм, спечелил златната статуетка. 

Преди "Шрек" да получи признание от Акадамията в началото на 21 век, "Красавицата и звярът" става първата анимация с номинация за най-добър филм на годината, но губи приза от "Мълчанието на агнетата" през 1991 г. Успех, който "Играта на играчките 3" ще постигне отново едва след 20 години - през 2010 г.

Към днешна дата в категорията за за най-добър анимационен филм има 16 победители, като редакторите на кино сайта "Taste of Cinema" създават класация на отличените с "Оскар" анимации, подреждайки ги от най-лошата до най-добрата. 

Кой ще грабне "Оскар"-ът през 2018-а? Предстои да разберем в нощта на 4 март, когато е 90-ата церемония по връчване на най-престижните кино награди. Ако сте фенове на хубавите анимации, тогава не пропускайте да гледате най-добрите анимационни филми на 21 век, печелили "Оскар".

16. Замръзналото кралство / Frozen

15. Храбро сърце / Brave

14. Зоотрополис / Zootopia

13. Весели крачета / Happy Feet 

12. Героичната шесторка / Big Hero 6 

11. Уолъс и Громит: Проклятието на заека / Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit

10. УОЛ-И / Wall-E 

9. Търсенето на Немо / Finding Nemo

8. Играта на играчките 3 / Toy Story 3 

7. Шрек / Shrek 

6. Отвътре навън / Inside Out 

5. Ранго / Rango 

4. В небето / Up 

3. Рататуй / Ratatouille

2. Феноменалните / The Incredibles

1. Отнесена от духовете / Spirited Away

Връчването на наградите "Оскар" ще бъде излъчено пряко на 4 март, единствено по bTV Cinema. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group ще покаже 60 заглавия с награда или номинация за най-престижното кино отличие.