Най-важните факти за Оскари 2017

Мюзикълът La La Land е сред фаворитите за престижните статуетки

Всички членове на Академията (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) изпращат до 13 януари предложенията си за номинации. Те ще бъдат обявени на 24 януари 2017 г.

Членовете на Академията са 6000 души (актьори, режисьори, оператори, продуценти...). Всяка професионална група гласува за категориите в нейната сфера. Единствено за филм на годината гласуват всички 6000 души. Миналата година тази престижна награда взе филмът „Спотлайт”, описващ журналистическото разследване на вестник Boston Globe за сексуалните престъпления на католическите свещеници.

Между 13 и 21 февруари е самото гласуване за победителите.

89-та церемония по връчване на престижните стауетки е на 26 февруари. Тя се провежда в Dolby Theatre, в Лос Анджелис, Калифорния. Можете да я гледате на живо по bTV Cinema, както и онлайн на Voyo.bg

Водещ на церемонията ще бъде 49-годишният Джими Кимъл, който води вечерното шоу Jimmy Kimmel Live! по телевизия ABC.

Сред фаворитите са биографичният филм „Джаки”, в който Натали Портман изгражда образа на Жаклин Кенеди, мюзикълът La La Land с Ема Стоун и Райън Гослинг (филмът получи в началото на януари рекордните 7 награди „Златен глобус”) и научнофантастичният трилър „Първи контакт” (Arrival) с Ейми Адамс, Джеръми Ренър и Форест Уитакър.