Номинираните за „Оскар“: Бърдмен (Birdman)

Eдин филм за... Риск. Истина. Любов. Над всичко

„Бърдмен” е филмът на годината, според нас. А Алехандро Гонзалес Иняриту е новият Дейвид Линч в кинематографията. Така че всичко в този филм е предречено на успех да обере Оскарите на предстоящата церемония довечера – днес хората ще го гледат, а утре ще го коментират разпалено в социалните мрежи.

 

Обективно

С думите на американския писател и поет Реймънд Карвър “И получи ли това, което искаш от този живот?” започва филма “Бърдмен” на Иняриту, в който главно действащо лице е залязващият актьор Риган Томпсън, някога бил известен с ролята си на кухия супергеройски образ на Човека-птица, чиито гласове чува в главата си подобно на параноиден шизофреник („Ти си филмова звезда, човек, ти си глобална сила! Обръсни тази жалка козя брадичка! Да си на 60 е новото 40! Спаси хората от жалкия им мизерен живот! Ти си Господ! Виждаш ли! Така те искам!”). Това обаче не му пречи да иска отново да е световноизвестен (без дори да има профил във Фейсбук, подиграващ се на Туитър) и опитващ се да блесне макар и за последен път на театралната сцена на Бродуей. Цялото действие около това му желание, което се развива лутащо из тъмните коридори на театър „Сейнт Джеймс”, едва ли не буквално е заснето „one shot”, като очевидно всичко е репетирано доста внимателно, преди да бъде уловено от камерата на Еманюел Любецки, който миналата година отнесе „Оскар” за операторско майсторство за лентата „Гравитация” на друг голям мексиканец – Алфонсо Куарон.

 

Субективно

С две думи, очаквайте гениален Иняриту и толкова готини диалози, че оскарът за сценарий не му мърда, Ема Стоун в ролята на дъщерята на Риган (“Пиесата ти не е важна, татко, ти не си важен!”; той пък се напушва с тревата й) прилича на тоталната наркоманка от улицата по ужасно секси начин, като току-що е излязла от рехабилитационна клиника, а с играта си Едуард Нортън, като нахакания актьор Майк, кара да се чудим дали играе второстепенна или главна роля, след като краде във филма шоуто на Томпсън, карайки го да изглежда като “шега”.

 

Визитка

Режисьор: Алехандро Гонзалес Иняриту

Оператор: Емануел Любецки

Сценарий: Алехандро Гонсалес Иняриту, Николас Джакобоне, Александър Динеларис младши, Армандо Бо

В ролите: Майкъл Кийтън, Зак Галифианакис, Едуард Нортън, Андрея Райзбъро, Ейми Райън, Ема Стоун, Наоми Уотс

Музика: Антонио Санчес

Монтаж: Дъглас Крайз, Стивън Мириън

Времетраене: 119 минути

Бюджет: $18 милиона

Приходи: $69.1 милиона

Страница в IMDb