Номинираните за „Оскар“: Гранд хотел Будапеща

Не мислим, че филм като този, може да си тръгне с по-малко от три Оскара на церемонията довечера

Не че в седемте си пълнометражни филма досега американският режисьор Уес Андерсън ни е разочаровал с нещо, но осмият му - „Гранд хотел Будапеща“ - е истински кино шедьовър. С невероятната си колоритност, стайлинг и звездна актьорска игра (Бил Мъри, Оуен Уилсън, Ейдриън Броуди са сред актьорите, участвали и в предишни филми на режисьора), но и с оригиналния си сценарий и история, зад които стои и самия Уес. С две думи, „Гранд хотел Будапеща“ е мястото, където Холивуд срещна европейската естетика.

 

Обективно

Историята във филма е вдъхновена от творбите на Стефан Цвайг, а действието се развива около легендарния консиерж на хотела Мосю Густав, който се намира в имагинерната европейска планинска държава Зубровка. Сприятелявайки се с току-що постъпилото на работа младо пиколо Зеро, който се превръща в негов доверен приятел, двамата се забъркват в истински водовъртеж около кражбата на безценната картина „Момчето с ябълката“ и борбата за масивното семейно богатство на Мадам Ди, която е една от любовниците на преклонна възраст на Густав, но загива при мистериозни обстоятелства. Всичко това на фона на динамичните събития в Европа в навечерието на Втората световна война.

 

Субективно

Първото нещо, с което филма буквално заковава вниманието, е невероятната колоритност и вълшебните цветове на сцените в него, както и тоталната доминация на симетрията в кадъра, липсата на търсене на класически „силни“ точки, а по-скоро игра по правилата на стилистиката и маниера на Кубрик с поставяне на обектите в центъра. Сред героите, може би най-интересен е образът и играта на бежанеца Зеро – нула опит, нула образование, нула семейство – карайки ни да се чудим защо не е сред номинираните за поддържаща мъжка роля. Така че сме категорични – ако „Гранд хотел Будапеща“ отмъкна наградата за филм на Златните глобуси от „Бърдмен“, който пък взе за сценарий, то на Оскарите ролите трябва да бъдат разменени – филмът на Уес Андерсън има чуден сценарий, но филмът на годината е лентата на Иняриту.

 

Визитка

Режисьор: Уес Андерсън

Сценарий: Хюго Гинес и Уес Андерсън

В ролите: Бил Мъри, Ейдриън Броуди, Тилда Суинтън, Ралф Файнс, Оуен Уилсън, Едуард Нортън, Джъд Лоу, Уилям Дефо, Харви Кайтел

Музика: Александре Деспла

Монтаж: Барни Пилинг

Времетраене: 99 минути

Приходи: 51 млн. щатски долара

Страница в IMDb