Номинираните за "Оскар": Игра на кодове

Оригинално заглавие: Imitation Game

"Игра на кодове" е поредният филм, с който не-секссимволът Бенедикт Къмбърбач разгонва женското човечество, а може би ще разгони и фамилията на далеч по-симпатични свои колеги от Холивуд, с които споделя номинация за „Оскар“. Защо не?

Истината

Алън Тюринг е главният герой в биографичния филм, създаден да овъзмезди един истински британски герой.  Тюринг е британски математик, който по времето на Втората световна война е вербуван от британските власти да разшифрова неразгадаемия нацистки код Енигма. Той успява геройски, но не става герой, защото е гей. По онова време родината на Елтън Джон е преследвала хомосексуалните като престъпници и ги е „поправяла“ с инжекции с хормони или затвор. Тюринг слага край на принудителната „редакция“ на същността му, отхапвайки от ябълка, инжектирана с цианид. Инцидент, самоубийство или убийство на МИ6 – тази загадка все още чака своя гений.

Киното за Истината

"Игра на кодове" представя три етапа от живота на Алън Тюринг – ученически години, службата по време на Войната и трагичните последни години от живота му, през погледа и усещанията на героя. Критиците на запад отбелязват, че лентата щеше да е добър исторически военен трилър, ако не беше прекалено добър портрет на една загадка, създаден почти изцяло от таланта, захранил образите на Шерлок Хомс, Джулиан Асандж и Стивън Хокинг.

Бенедикт Къмбърбач отново играе загадка. Тесният му син поглед отново е с еднопосочен, отвътре-навън, пропускателен режим, който ни показва само това, което трябва, което се знае от публиката на съответното настояще, а не всичко, което всички си мислим, че знаем, благодарение на бързия интернет и отдалечеността на времето. С този поглед загадките в човека остават неразшифровани, асоциалните гении не стават супергерои за благото на киното, особняците остават особняци, но само с характерите си, без присъдите.

В лентата участват още Кийра Найтли, Матю Гуд, Чарлс Данс и любимецът ни, който не е Анди Гарсия – Марк Стронг. Режисьор на лентата е Мортен Тилдум, а сценарият е дело на Греъм Мур. Филмът е по книгата "Алан Тюрин: Енигмата" на Амдрю Ходжис.

 Освен в категорията Най-добър филм, "Игра на кодове" се състезава и за следните други отличия:

- Бенедикт Къмбърбач - Най-добър актьор
- Кийра Найтли - Най-добра актриса в поддържаща роля
- Мортен Тилдум - Най-добър режисьор
- Най-добър монтаж
- Най-добра оригинална музика (Александър Деспла)
- Най-добър дизайн на продукцията
- Най-добър адаптиран сценарий