Номинираните за "Оскар": Юношество

Оригинално заглавие: Boyhood

Този филм сте го живели. "Юношество" е екранизация на един от най-трудните периоди в живота на всеки. Не го осъзнаваме своевременно, докато преживяваме годините му, а като пораснем с носталгия си спомняме за безгрижието му и криво се усмихваме на наивните му драми. Истината е, че това е периодът, в който с действията и изборите си сме се превърнали в добрата/лошата/състрадателната/апатичната/забавната/тъжната/социалната/асоциалната и т.н. версия на хората, които можем да бъдем. На фона на всичко, всеки и всички емоции, които са населявали дните ни през тези години, постепенно сме оформяли себе си и околните като изпълнители на главни и второстепенни роли в животите ни. Научили сме се да разпознаваме добрите феи и злодеите, може би дори още тогава сме разбрали, че е по-добре да умеем да се пазим и от двата вида герои…

"Юношество" е заснет в рамките на 12 години! Всяка година от 2002 г., сякаш между другото, докато работи върху "Училище за рок", "Преди залез", "Преди полунощ" и още 9 други продукции, режисьорът Ричард Линклейтър отделя по няколко дни, в които се събира с актьорския състав на „Юношество“, за да заснеме поредната година от живота на героите си.

Филмът проследява съзряването на Мейсън - неговия живот от 6 до 18-годишна възраст. Виждаме как героят расте на височина, докато израства емоционално, виждаме как характерът му мутира, докато мутира гласът му, физическото и емоционалното съзряване се сливат, защото се случват пред очите ни бързо, скоростно, как лети времето, кога пораснаха децата ни, кога станах на 30, на 40, на 50? Мигаш и още една година е минала, подсказва ти с безпощаден монтаж 12-годишният проект на Линклейтър.

Ролята на Мейсън се изпълнява от Елар Колтран, който е на 7, когато започват снимките на лентата. Участието му в амбициозния проект на Линклейтър може да бъде определено като най-бавния дебют в киното, но явно си е струвало - дебютът е впечатляващ. Докато това момче изиграва юношеството на героя си, неговото юношество също се случва, но се случва и изграждането му като актьор, при това много добър.

 Освен в категорията "Най-добър филм", "Юношество" се бори за "Оскар" и в категориите:

- Най-добър актьор в поддържаща роля - Итън Хоук
- Най-добра актриса в поддържаща роля - Патриша Аркет (ФАВОРИТ)
- Най-добър режисьор - Ричард Линклейтър
- Най-добър монтаж
- Най-добър оригинален сценарий