Номинираните за “Оскар”: Камшичен удар (“Whiplash)

Фестивалният филм на годината, който трябва да гледате задължително

Whiplash или камшичен удар е джаз произведение на американския композитор Ханк Леви. Вдъхновен от класическата му пиеса от 1974 година, американският режисьор Деймиън Шазел създава невероятен музикален филм, който вероятно няма да гледате. Причината е, че този тип заглавия рядко се появяват на големите екрани в моловете, остават избор за кинофестивали и филмотечни салони. А това е несправедливо – защото, според нас, Whiplash е ако не най-добрият, един от трите най-добри филми на изминалата киногодина.

Обективно

Whiplash разказва за студента по перкусии Андрю(в ролята Майлс Телър), който учи в най-добрата музикална академия в Щатите. При една от репетициите си той попада в полезрението на най-известния и най-страховит преподавател (в ролята Дж.К. Симънс) – Флечър. Флечър има брутални педагогически методи, но и неговият оркестър е трамплин за музикалното и кариерно израстване на всеки млад изпълнител. Филмът разказва за сблъсъка, партньорството, враждата, прогреса и трагедията в отношенията между Андрю и Флечър.

 

Субективно

Всеки сезон на Оскарите си има по един фамозен артистичен филм – преди две години това беше “Артистът”, ням филм с Жан Дюжарден. Тази година в тази категория влиза Whiplash и кара сетивата ни да триумфират. Освен с перфектната си музика, филмът впечатлява и с умелото пресъздаване на чисто човешките отношения в субординация – тази между приятели, между родители и деца, между учители и ученици, между млади и стари, между звезди и млади таланти. Почти сигурно, че Дж.К. Симънс ще вземе Оскар в категорията за “Най-добра поддържаща мъжка роля”, а шансовете на режисьора Шазел са също сериозни.

Би било страхотно – за Холивуд, за изкуството, за хората, а не за политиката или големите киномонополи – ако Whiplash убеди журито и в категорията “Най-добър филм”. Но реалността винаги е по-прозаична, отколкото магията на артистичния безкрай. Затова гледайте задължително Whiplash – доставя гарантирано удоволствие.