Почина италианският режисьор и сценарист Еторе Скола

Един от последните класици на италианското кино си отиде на 84-годишна възраст
Еторе Скола през октомври 2015 г. на Rome Film Fest
Снимка: Getty Images

Италианският режисьор и сценарист Еторе Скола почина вчера (19.01.2016 г.) в болница в Рим на 84-годишна възраст, съобщават телеграфните агенции.

Скола бе един от последните класици на италианското кино, режисьор на шедьоври с участието на Марчело Мастрояни, София Лорен, Виторио Гасман и Нино Манфреди.

Световният му пробив идва през 1974 г. с "Обичахме се толкова много". Три години по-късно той снима "Един особен ден" с Марчело Мастрояни и София Лорен.

През 1976 г. печели наградата за най-добър режисьор на кинофестивала в Кан за филма "Грозни, мръсни и зли". Носител е също на "Сребърна мечка" за изключителни постижения на Берлинале през 1984 г., наградата "Пиетро Бианчи" на кинофестивала във Венеция (1990), на няколко италиански кинонагради "Давид на Донатело", както и няколко френски кинонагради "Сезар". Многократно е номиниран за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Емблематичен е филмът му "Балът" (1983), в който актьорите нямат нито една реплика. Чрез музика и танци в едно заведение "Балът" пресъздава важни моменти от европейската история в периода от 30-те до 80-те години на XX век.