Ще грабне ли Кристофър Нолан първия си "Оскар"?

Режисьорът има всички шансове с "Дюнкерк"
Снимка: Getty Images

Колкото и невероятно да звучи, случаят на Кристофър Нолан е по-странен и от този на Пол Томас Андерсън. Нолан не само, че не е печелил "Оскар" за най-добър режисьор, но и никога не е бил номиниран в категорията преди тази година.

Въпреки че е отговорен за едни от най-интересните и зрелищни филми през последните 20 години - "Мементо", "Черният рицар", "Престиж", "Генезис" и "Интерстелар" - Академията очевидно смята, че боксофис рекордите и ласкавите ревюта от критиката са единственото нещо, което Нолан заслужава.

Кино шедьовърът "Дюнкерк" обаче го превръща в сериозен претендент за наградите "Оскар" за най-добър режисьор и най-добър филм, на който е също продуцент и сценарист.

Нолан заслужаваше да спечели "Оскар" още за "Генезис" през 2011-а, който е като "Мементо" на стероиди, но Филмовата академия на САЩ не разпозна като постижение философския научно-фантастичен екшън с над 800 милиона приходи.

Досега Кристофър Нолан е носител на награда "Хюго", 5 награди "Сатурн", номиниран е за 3 награди "БАФТА", "Златен глобус" и "Оскар". Ще спечели ли първата си златна статуетка в кариерата с "Дюнкерк"?

Връчването на наградите "Оскар" ще бъде излъчено пряко на 4 март, единствено по bTV Cinema. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group ще покаже 60 заглавия с награда или номинация за най-престижното кино отличие.