Скандал с подаръчните комплекти за номинираните за "Оскар"

Без да има разрешение, Distinctive Assets раздава секс играчки, пулверизатори за марихуана и други противоречиви подаръци от името на Академията
През 2013 г. Джордж Клуни получи "Оскар" като продуцент на най-добрия филм за годината - "Арго"
Снимка: Getty Images

Американската киноакадемия заведе дело заради подаръчните комплекти, които фирмата Distinctive Assets раздава от нейно име, без да има разрешение. Освен това компаниите, предоставящи подаръците, използват фрази като "Всички печелят на "Оскар"-ите".

Сред по-скандалните подаръци в комплектите са ваучери за пластични операции на стойност 5500 долара, секс играчка ($250), пулверизатор за марихуана ($250) и ваучер за „вампирско повдигане на бюста” на стойност 1900 долара.

Миналата година комплектите включваха луксозна екскурзия с влак в канадската част на Скалистите планини (14 500 долара), едногодишно ползване на Audi A4 под наем ($20 000), вибратор и ваучер за $20 000 от известна астроложка, която е готова да се срещне с всеки номиниран, „за да обсъдят хороскопа му, да анализира сънищата му и да го обучи на техники за контрол на съзнанието”.

През 2015 г. Академията се опита да спре подаръците на Distinctive Assets чрез извънсъдебно споразумение, но безуспешно.

Самата Академия също раздаваше подаръци на номинираните, но се отказа от тази практика преди 10 години. В онзи период Джордж Клуни предложи на търг своя подаръчен комплект. Събраните 45 000 долара той дари за благотворителност.