Скандална заплаха за Оскари 2016 заради расизъм

Джейда Пинкет – Смит призова чернокожите да бойкотират оскарите

Фактът, че за втора поредна година сред номинираните за Оскар 2016 отново липсват цветнокожи артисти, разбуни духовете сред актьорската гилдия от афроамерикански произход. Само месец преди връчването на най-престижната статуетка на филмовата академия на САЩ, 88-та церемония на наградите „Оскар” (която е насрочена за 28 февруари в Dolby Theatre в Hollywood & Highland Center), е на път да се превръне в драма с расистки оттенък.

Протестният хаштаг от 2015 г. #Oscarssowhite ("Оскарите са толкова бели") преживя ренесанс в "Туитър" след обявяването на номинациите за тазгодишната престижна церемония по връчването на наградите „Оскар”. И този път чернокожите актьори и режисьори бяха напълно пренебрегнати, въпреки големия брой обещаващи кандидатури тази година. За това е обвинен съставът на Академията, чиито членовe, показа разследване на "Лос Анджелис Таймс" преди 4 години, са предимно възрастни бели мъже.

Това се случи, след като само преди броени дни актрисата и съпруга на Уил Смит – Джейда Пинкет Смит, призвова за бойкот тазгодишното тържествено събитие. Причината е, че и в петте основни категории номинираните са само бели.

"На церемониите цветнокожите актьори често развличат публиката и раздават награди, но рядко постиженията им получават признание. Може би всички чернокожи трябва да се въздържат от участие? С нас се държат така, както им позволяваме", коментира Пинкет в няколко последователни поста в Twitter, намеквайки и за чернокожия комик Крис Рок, който отново ще води церемонията тази година.