Теодор Ушев на традиционния обяд на номинираните за „Оскар”

Някои претенденти не присъстваха заради указа на Тръмп, забраняващ достъпа до САЩ на жителите на седем мюсюлмански държави

Вчера в хотел Beverly Hilton, Калифорния, се състоя традиционният обяд на номинираните за „Оскар“. Над 160 души, номинирани във всички категории, се събраха на това светско събитие, подгряващо медийния интерес към самата церемония по връчване на наградите, която е само след три седмици.

За стандартите на „Оскар“ обядът на номинираните е сравнително нова традиция – провежда се едва от 36 години. На него присъства и аниматорът Теодор Ушев – първият българин с номинация за престижната награда ("Сляпата Вайша").

Събитието не изисква официално облекло и продуцентът Фарел Уилямс се възползва в най-голяма степен от тази свобода. Той се появи със зелена бейзболна шапка и суитшърт с логото на NASA – препратка към неговия филм „Скрити числа” (Hidden Figures), разказващ за чернокожи жени математички, работещи за космическата агенция. Медиите определиха облеклото му като "ultra casual".

Ема Стоун и Мишел Уилямс заложиха на рокли с едно голо рамо.

Отвъд суетата и едва скритото напрежение от предстоящата церемония, най-важното бе отсъствието на някои творци заради указа на президента Тръмп, забраняващ достъпа до САЩ на жителите на седем мюсюлмански държави. Например режисьорът Асгар Фархади, чийто филм "Търговският пътник" (The Salesman, Иран) е номиниран в категорията „Най-добър чуждоезичен филм”.

От всички присъстващи с най-много опит в тези срещи бе Анди Нелсън (La La Land). Той има 21 номинации за звук и смесване на звук, като в два от случаите е печелил златната статуетка („Спасяването на редник Райън” и „Клетниците”).