Теодор Ушев: След седмица се пренасям в Калифорния и там правим военния лагер

Аниматорът е първият българин с номинация за "Оскар"
Снимка: btv.bg

Теодор Ушев е първият българин с номинация за „Оскар”. Дълго време се считаше, че това е Златин Радев за „Консервфилм” (1990), но истината е, че този филм бе само в т.нар. шортлист за номинация.

Яна Донева разговаря по „Скайп” с автора на „Сляпата Вайша”, който е в Канада. Разговорът бе излъчен в предаването на bTV „Преди обед”. Ето какво сподели аниматорът:

Няма значение, че парите не са от България. Георги Господинов е българин, аз съм българин, музиката е българска – на Никола Груев-Kottarashky, с когото правим вече трети филм заедно. Само парите и продуцентството не са български.

Не очаквах номинацията. Има сайтове с прогнози и в последните дни през час-два ту сме влизали в списъка, ту сме излизали. Искам да подчертая, че победихме филма на „Дисни”, който не е номиниран и това е голямата изненада. Inner Workings (Вътрешни работи) струва 10 милиона долара, а нашият – 65 000 канадски долара ($50 000).

Това е все едно „Лудогорец” да победи „Барселона” на „Ноу камп”. Чувствам се като Дон Кихот, който с едни странни рисунки се е намърдал в играта на големите.

След една седмица се пренасям в Калифорния и там правим "военния" лагер. Има много тежки турове по студията с всички останали номинирани. Всичко, което направя или кажа, може да ми донесе победа или загуба.

Да се прекланяш пред статуетки е глупост, то е като с парите. За мен най-важното е филмът да бъде видян от колкото се може повече хора и те да разберат посланието.

„Сляпата Вайша” ще се конкурира за „Оскар” с тези четири анимации:

"Време на заем" (Borrowed Time) на Андрю Коутс
"Крушов сайдер и цигари" (Pear Cider and Cigarettes) на Робърт Вели и Кара Спелър
"Перла" (Pearl) на Патрик Осбърн
"Piper" на Алън Бариларо и Марк Зондхаймър