Традиционният обяд на номинираните за “Оскар“

Усмивки, позиране и огромно напрежение във въздуха

Късно снощи, българско време, в хотел Beverly Hilton, Калифорния, се състоя традиционният обяд на номинираните за „Оскар“. Над 150 души, номинирани във всички категории, се събраха на едно от светските събития, подгряващи медийния интерес към самата церемония по връчване на наградите, която е само след три седмици.

За стандартите на „Оскар“ обядът на номинираните е сравнително нова традиция – провежда се едва от 35 години. Участници в предишни издания на светското събитие споделят, че то е изключително напрегнато и сякаш въздухът е наелектризиран. Въпреки усмивките и позирането за снимки, напрежението от присъствието на конкурентите за престижното отличие е огромно. Дори по-голямо, отколкото на самата церемония, защото тогава поне става ясно кой печели и кой не.

Добра проява на дипломатичност е, когато всички номинирани в една категория, уважат събитието. Тази година големите отсъстващи бяха Кейт Бланшет (номинирана за най-добра актриса) и Майкъл Фасбиндер (най-добър актьор). Остава напрежението, свързано с прекалено „белите“ номинации. По време на обяда Силвестър Сталоун (най-добър актьор в поддържаща роля) сподели, че няма да присъства на церемонията на 28 февруари в знак на протест, че неговите цветнокожи колеги от "Крийд: Сърце на шампион" са били пренебрегнати.

Сред другите големи звезди, уважили традиционния обяд, бяха Леонардо Ди Каприо, Дженифър Лоурънс, Мат Деймън и Лейди Гага.