"Три билборда извън града" и една жена, която отказва да търпи повече глупости

Трагикомедия за превратностите на човешкия живот
Снимка: Fox Searchlight

Три изоставени билборда извън града решава да използва Милдред Хейс (Франсис Макдорманд), след като месеци наред разследването около смъртта на дъщеря й остава без развитие. Вина за това отчаяната майка вижда в бездействието на полицейските сили в Ебинг, намиращо се някъде из гористите райони на северозападните щати в Америка. 

Снимка: Fox Searchlight

"Как може все още да няма арестуван за изнасилването и убийството?", решава Милдред да попита шериф Уилбърг с трите билборда извън Ебинг, Мисури - градче, което частично напомня изолираната вселена на "Туин Пийкс", но мистичността е заменена от комичност.

Снимка: Fox Searchlight

Билбордите са дързък ход, за който в малкото градче се разчува бързо, а разказването на сюжета е грешен ход, защото силата на филма се корени именно в черния хумор на сценария, написан от режисьора Мартин Макдона.

Снимка: Fox Searchlight

"Това, от което съм най-горд - особено в годината на движението "Time's Up" - е, че спечели филм за жена, която отказва да търпи повече глупости", заяви самият Макдона по време на церемонията по връчване на наградите БАФТА.

Снимка: Fox Searchlight

Уди Харелсън играе като за последно в ролята на почитания местен шериф, смъртоносно болен от рак на панкреаса. А от опитите си да го защити пред обществото, до желанието да помогне на Милдред да накаже престъпника, инфантилното мамино синче Диксън (Сам Рокуел) претърпява пълна трансформация като човек.

Снимка: Fox Searchlight

Като в омагьосан кармичен кръг се завихрят буреносно събитията в Ебинг, а всяко действие води до необратими последствия - ход след ход в непредвидима и опасна шахматна игра. Един филм за непрекъснато променящата се човешка природа и трагикомедия за превратностите на човешкия живот, "Три билборда извън града" наистина доказва, че "гневът поражда още гняв", както Милдред научава от 18-годишната приятелка на бившия си съпруг.

Снимка: Fox Searchlight

Дълбоко в себе си всички сме добри хора. Но докато таим гняв, никога няма да успеем да се освободим истински и да бъдем себе си. Това става само с любов. Истинската любов към останалите се превръща в спокойствие, което прераства в загриженост към тях. С омраза не се постига нищо, но със спокойствие може, със загриженост - също. Това са само част от мъдрите думи (и писма), които шериф Уилбърг оставя, преди да си пръсне мозъка пред неизбежната смърт. 

Снимка: Fox Searchlight

Колкото и злобни или чаровни да изглеждат персонажите във филма, всички търпят трансформация в рамките на часове, така че надежда има за всички.

Снимка: Fox Searchlight

"Три билборда извън града" носи надежда в много отношения, но също така и гняв, а както видяхме тази година, понякога гневът е единственият начин да накараме хората да слушат и да се променят", добави Макдона пред публиката в "Ройъл Албърт хол".

Снимка: Fox Searchlight

Филмът е в кината от 23 февруари. Вижте повече в следващите трейлъри, както и успешния му поход от наградите БАФТА и "Златен Глобус" до 90-ата церемония по връчване на "Оскар"-ите на 4 март.

Награди БАФТА, включително за:

Най-добър филм - Три билборда извън града

Най-добра актриса - Франсис Макдорманд

Най-добър актьор в поддържаща роля - Сам Рокуел

Най-добър оригинален сценарий - Мартин Макдона

Награди "Златен глобус", включително за:

Най-добра филмова драма - Три билборда извън града

Най-добра актриса в драма - Франсис Макдорманд

Най-добър поддържащ актьор в драма - Сам Рокуел

Най-добър сценарий - Мартин Макдона

Номинации "Оскар", включително за:

Най-добър филм - Три билборда извън града

Най-добра актриса - Франсис Макдорманд

Най-добър актьор в поддържаща роля - Сам Рокуел

Най-добър оригинален сценарий - Мартин Макдона

Връчването на наградите "Оскар" ще бъде излъчено пряко на 4 март, единствено по bTV Cinema. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group ще покаже 60 заглавия с награда или номинация за най-престижното кино отличие.