Защо всъщност статуетката се казва „Оскар”?

Снимка: Getty Images

Всички хора по света знаят, че кино наградите се наричат Оскари. Но колко от тях са се замисляли защо се използва точно това име?

Всъщност, еднозначен отговор няма. Съществуват няколко версии, обясняващи кой е чичо Оскар.

Една от историите е свързана с известната Бет Дейвис - американска филмова, телевизионна и театрална актриса, която започва кариерата си на Бродуей. Тя има 10 номинации и два получени „Оскара”. Когато държи статуетката и я оглежда отзад, възкликва „О! Задникът му е като на първия ми мъж Оскар!“

През 1939 г. Академията официално приема това име и то остава такова и досега.

И ако си мислите, че кино награда е ценна, защото е направена от злато – грешите! Статуетката всъщност е излята от сплав, известна с името британиум, в която се съдържат 93% калай, 5% антимон и 2% мед. Само горната й полировка е от злато.

 

Церемонията по връчването на Оскарите, както всяка година, ще бъде излъчена пряко на 26 февруари, единствено по bTV Cinema. Началото е от 23:00 часа с живото студио „Оскари” със Стаси Кара и Георги Тошев. Преди това, в продължение на цял месец, филмовият канал на bTV Media Group показва заглавия с награда или номинация за най-престижното отличие в света на седмото изкуство.