Титаник

Titanic (САЩ, 1997)

Жанр - драма, романтичен

Режисьор - Джеймс Камерън
Актьори - Били Зейн, Леонардо Ди Каприо, Кейт Уинслет, Дейвид Уорнър, Кати Бейтс и др.

15 април 1912 година. Трагичната новина за потъването на най-големия и луксозен за времето си кораб с 2 223 пътника на борда си обикаля света и хвърля в покруса милиони хора. За по-малко от три часа хиляди пасажери са погълнати от ледените води на океана.

Фаталният сблъсък на презокеанския лайнер "Титаник" с гигантски айсберг е една от най-трагичните катастрофи в историята на мореплаването, но ведно с това и символ на човешкото страдание.

Филмът показва не само картината на трагичния сблъсък, но проследява и една вълнуваща любовна история. На кораба пътува Роуз, дъщеря на заможно американско семейство, и Джак - младеж от социалните низини, тръгнал към Америка да търси щастието си. Случайната среща между двамата поражда чувства, които прерастват в страстна любов, обречена от социалните предразсъдъци, консерватизма на нравите и злощастната случайност.

Срещнали се на"кораба на мечтите", преживели най-великото блаженство, докоснали се до звездите, в само един безкраен миг всичко свършва жестоко, невъзвратимо....

Лентата има „Оскар“ за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра кинематография, най-добри декори, най-добър дизайн на костюми, най-добър звук, най-добър монтаж, най-добър звуков монтаж, най-добри визуални ефекти, най-добра песен, най-добра драматична песен.